Jaloezie in een relatie

Omgaan met jaloezie in een relatie

Een gezonde dosis jaloezie in een relatie is heel normaal. Jaloezie heeft namelijk een alarmerende functie. Als jouw partner intiem is met een ander, zorgt je lichaam voor dat jaloerse gevoel. “Pas op, er ligt gevaar op de loer”, wil je lichaam zeggen. Dat is gezond en kan zelden kwaad. Helaas hebben sommige mensen extreem veel last van jaloezie. Vaak zonder directe aanleiding, waardoor het een relatie flink kan verzieken.

In dit artikel leggen we uit hoe je kunt omgaan met extreme vormen van jaloezie in een relatie. We geven praktische tips voor zowel de jaloerse persoon als diens partner.

Jaloezie kan een relatie verzieken

Helaas hebben sommige mensen last van een extreme vorm van jaloezie. De jaloezie is dan zo heftig, dat het een relatie flink kan verzieken. Deze vorm van jaloezie wordt ook wel ziekelijke jaloezie genoemd. Dat kan vervelend gedrag veroorzaken, waardoor veel relaties uiteindelijk stranden.

Een aantal voorbeelden van vervelend gedrag, veroorzaakt door extreme jaloezie:

  • Controleergedrag
  • Woede-uitbarstingen
  • Afzonderen

Vooral het controleer-gedrag leidt tot frustratie bij de niet-jaloerse partner. Daar is vaak weinig begrip voor, omdat iemand zonder extreme jaloezie zelden begrijpt waar die angst vandaan komt.

Oorzaken van jaloezie in een relatie

Extreem jaloers gedrag binnen een relatie kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken worden hieronder opgesomd:

  • In zeldzame gevallen zijn mensen bewust jaloers, omdat ze graag die pijn voelen. De extreme jaloezie bevestigt dat ze erg van hun partner houden en de relatie betekenis heeft.
  • Jaloezie kan een vorm van bezitterigheid zijn. De jaloerse persoon wil zijn partner dan helemaal voor zichzelf hebben. Elk beetje vrijheid is dan gevaarlijk en eng.
  • Jaloezie kan ook een vorm van eenzaamheid zijn. De jaloezie wordt dan gevoed door de angst om verlaten te worden en alleen te eindigen.
  • Soms ontstaat de jaloezie door het verlangen naar vreemdgaan. De jaloerse persoon is dan bang dat de partner diezelfde ontrouwe gedachtes heeft.
  • Jaloezie kan ook ontstaan uit een laag zelfbeeld. De jaloerse persoon vindt zichzelf minder waard dan anderen en snapt niet dat de partner wat in hem of haar ziet.

Wat de oorzaak ook is, vaak gaat daar een vervelende – of zelfs traumatische – ervaring aan vooraf.

Jaloezie in een relatie oplossen

Helaas bestaat er geen wonderpil om extreme jaloezie binnen een relatie op te lossen. Toch kan iemand met extreme jaloezie zichzelf trainen om daar vanaf te komen. Door middel van oefeningen kunnen jaloerse gedachtes en het daarbij behorende gedrag worden afgeleerd.